---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
V prvním květnovém závozu od nás můžete očekávat šťavnaté české jablíčko a banán nebo mandarinku. O jablíčku už jsme si toho napsali dost, teď vám předáme více informací k banánu - banány obsahují vysoké množství draslíku, který v lidském těle reguluje zadržování vody v těle a podporuje odvodňování. Dalšími minerály, zastoupenými ve větším množství v banánech, jsou hořčík, vápník, železo, fosfor a zinek. Z vitaminů obsahují poměrně velké množství vitaminu A, některé z vitaminů skupiny B a také vitamin C. Vzhledem těmto zdravotním aspektům a jejich sytosti jsou banány výbornou a zdravou snídaní nebo svačinou kdykoli během dne. Žádný div, že patří po jablcích mezi nejoblíbenější ovoce v Česku. Na pultech obchodů většinou najdeme banány ještě nazelenalé, necháme je pár dní dozrát při pokojové teplotě. Správně zralý banán má na slupce spoustu hnědých teček, pak už se většina škrobů přeměnila na lehce stravitelné a podstatně sladší jednoduché cukry.
Tady ještě zasíláme článek, proč je banán zdraví prospěšný a taky i nějaký ten chutný recept 
https://www.seberizeni.cz/25-duvodu-proc-jist-banany/
https://www.vegmania.cz/ingredience-tagy/banan

    

    

    

    






---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

V druhém dubnovém závoze se můžete opět těšit na balíček nabitý vitamíny. Balíček pro děti bude obsahovat jablko, jahodu, cherry rajčátko a ředkvičku.

Jablko je opět naše tuzemské. Jahodu jsme přivezli z Řecka , ředkvička přijela z Německa a cherry rajčátka jsou ze Španělska.

Letos zavážíme jahodu poprvé – ostatní jsme již vezli, tak pár informací k „naší“ jahodě J

Jahoda patří mezi drobné ovoce. Jahody jsou velmi bohatým zdrojem vitamínu C. Jeho obsah je srovnatelný s citrusovými plody. Vyjma vysokého podílu vitamínu C jsou také bohatým zdrojem vitamínu A, B, E a organických kyselin (jako například kyseliny jablečné, citrónové, chininové, šťavelové, salicylové či ellagová, která působí v prevenci nádorových chorob. Jahoda obsahuje také lehce stravitelnou vlákninu, což umožňuje snadné další tepelné úpravy a výrobu marmelád, či džemů. Z minerálních látek je v jahodě zastoupen převážně draslík, zinek, hořčík, síra, vápník a pak některé netypické prvky jako je bor, fluor, kobalt či molybden. Jsou také výrazným zdrojem tekutin, jelikož plody jsou tvořeny z 87 % z vody. Jahoda není bobule, ačkoliv je často za bobuli nebo plod považována. U bobulí jsou semena obklopena více nebo méně šťavnatou dužninou. Klasickým příkladem jsou angrešt, rybíz nebo borůvka, ale patří mezi ně také okurka, řepa nebo dýně. Jahody nikoliv. U těchto druhů je konzumován plod, avšak u jahodníku nejde botanicky o plod, ale zbytnělé květní lůžko. Vlastní plody jsou malá zelená zrníčka na červené slupce.

A tady pár receptů - https://zdraverecepty-magazin.cz/2017/03/16/vegansky-a-bezlepkovy-quinoa-puding/ nebo http://fitnessrecepty.net/?s=jahoda

    

    

    

    

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
V prvním dubnovém závoze od nás můžete očekávat hrušku a pitíčko Rauch – 100% jablko. Co se týká hrušky, jedná se o odrudu Sempre. Tato odruda je šťavnatá, slupka žlutá, někdy jemně načervenalá. Dužnina je měkká a sladká. Sempre je bonsaj mezi hruškami 
  
Přejeme Vám hezké Velikonoce 


    

    

    

    


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
V prvním březnovém závoze od nás obdržíte šťavnaté jablíčko golden od nás z ČR a také mandarinku ze slunného Španělska, která je sladká, dobře loupatelná. Snad Vám zase tato dávka vitamínů posílí imunitu v tomto mrazivém počasí a tady tipy jak na posílení imunity u dětí :  http://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-zdravi/Tipy-na-posileni-detske-imunity__s10012x10191.html .

Taktéž se z mandarinek a jablíček dá udělat spousta chutných jídel jako jsou saláty, dezerty i vařená jídla, tak tady opět pár tipů na víkend.

https://www.recepty.cz/ingredience/mandarinky
https://zena.aktualne.cz/volny-cas/nevite-co-s-jablky-zkuste-nase-chytre-recepty/r~i:article:760194/?redirected=1519388160

    

    

    

    

    Recept
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
V druhém únorovém závoze od nás můžete očekávat další dávku vitamínů a to v podobě hrušky – odrůdy Conference, kterou jsme Vám už v letošním školním roce vezli a pitíčko Rauch – 100% jablečný mošt.

Pro zopakování pár informací k hrušce, kterou jsme k Vám dovezli ze země tulipánů tedy Holandska : Plod je lahvovitý, střední až velký. Slupka hladká, žlutozeleně zbarvená, ve zralosti žlutá, často rzivá. Dužnina je nažloutlá jemná, se sladce navinulou chutí, jemná, aromatická, velmi dobrá.

Hodí se určitě i nějaký recept, který Vám může být inspirací na následující víkend. http://www.igurmet.cz/suroviny/detail/hrusky/

V tomto počasí jsme neustále nachlazení a bojujeme s různými bacily, tady pár „babských“ rad, jak s nimi zatočit. Doufám, že Vám pomohou 

https://ona.idnes.cz/jak-bojovat-proti-chripce-a-nachlazeni-dx9-/zdravi.aspx?c=A161118_104054_zdravi_pet


    

    

    

    

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dobrý den,
s prvním únorovým závozem můžete od nás očekávat další vitamínové posílení imunity v podobě jablíčka golden a pomeranče odrůdy navel.

Odrůda Navel k Vám dojede ze slunného Řecka a jablíčko golden je naše  - tuzemské od soukromých pěstitelů.

Něco málo informací k pomeranči Navel   - pomeranče této skupiny nemají v dužnině semena, slupka je typicky oranžová, dužnina zlatožluté barvy sladká a velmi šťavnatá. Patří k nejlepším a také nejžádanějším pomerančům pro přímou konzumaci. Odrůdy této skupiny mají základní označení Navel. Byly objeveny v roce 1820 na jediném zmutovaném stromě v Brazílii. Protože tyto plody nemají semena, strom se rozmnožil vegetativně pomoci roubů. Všechny dnešní stromy s těmito pomeranči jsou tedy přímými potomky jediného stromu.
Pomeranče jsou hodnotným a přirozeným zdrojem mnoha vitamínů, kyselin, minerálních a dalších látek, které lidský organismus potřebuje. Pomeranče jsou velmi důležitým zdrojem vitamínu C. Obsahují ho přibližně 60 mg na 100 gramů. Mimo tohoto vitamínu je v pomerančích i provitamín A a také vitamíny B1 a B2. Důležitý je i obsah kyselin listové a citronové. Všechny tyto látky působí jako antioxidanty a zajišťují i správnou funkci krevních buněk imunitního systému. V pomerančích najdeme i minerální látky, které mají vliv na nervový systém, posilují srdce a krevní oběh a pozitivně působí i na trávení a vylučování. Jsou to především vápník a hořčík, v menším množství pak ještě železo a draslík. Plody obsahují i vlákninu, která je důležitá pro regulaci cholesterolu v krvi a pro správnou funkci zažívacího ústrojí. Pomeranče obsahují 170 různých fytochemikálií, které zvyšují a doplňují působení a účinky vitamínu C a dalších vitamínů a látek a působí proti vzniku různých rakovinových národů. Fytochemikálie jsou velmi důležité a v potravinách se vyskytují jen v malých dávkách. V pomerančích byly objeveny dvě skupiny těchto fytochemikálií – flavonoidy a limonoidy. Flavonoidy jsou velmi protizánětlivé, antioxidační a protirakovinné glykosidy.  Flavonoidy v pomeranči společně s vitamínem C ředí krev a zlepšují její cirkulaci v těle, a tak pozitivně působí na oběh krve, posilují srdce a cévy. Aktivují i činnost mozku a nervového systému. Limonoidy jsou látky, díky kterým mají pomeranče své typické aroma, ale také velmi snižují riziko vzniku různých nádorů. Pomeranče obsahují ve 100 gramech dužiny až 40 mg vápníku a tím se řadí mezi plody s největším množstvím této látky. Vzhledem k tomu, že obsahují i hodně hořčíku a fosforu a vitamínu C významným způsobem ovlivňují růst kostí, chrupavek a zubů. Doporučují se při léčbě osteoporózy, křivice a při zvýšené potřebě příjmu minerálních solí. Dužina pomerančů i její bílá střední vrstva obsahují mnoho rozpustné vlákniny pektin, která snižuje hladinu cholesterolu v krvi, upravuje krevní tlak a brání vzniku arteriosklerózy, cévní trombózy i srdečních onemocnění. Jemná vláknina pomerančů také pozitivně působí na správnou funkci střev. V pomerančích je i přiměřené množství přírodních cukrů - přibližně 9 gramů ve 100 gramech dužniny. Tyto cukry tvoří sacharóza, dextróza a levulóza, všechny lidské tělo lehce vstřebává a tak jsou pomeranče vhodné i pro diabetiky. Velké množství antioxidantů a karotenoidů v pomerančích má preventivní účinky i proti okulární degeneraci oční sítnice, která je v mnoha zemích hlavní příčinou zhoršeného zraku nebo i oslepnutí u lidí starších 65 let. Pomeranče vzhledem k jejich opravdu velmi výjimečnému složení celkově zvyšují odolnost lidského organismu proti různým onemocněním, mají velké antioxidační, protialergické i protinádorové účinky, jsou také vhodnou a jednoduchou prevencí proti chřipce a nachlazení i proti dalším infekčním nemocem.
Konzumací čtyř pomerančů denně získá lidské tělo dostatečně mnoho důležitých látek, které jsou pro něj nezbytné.

    

    

    

    


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
S druhým závozem v lednu od nás můžete očekávat pitíčko Rauch a chutnou mandarinku Klementinku ze Španělska.  

A teď odkaz na téma jak nám prospívá konzumace ovoce a zeleniny - https://www.zena.cz/ovoce-a-zelenina/r~i:wiki:2713/?redirected=1515757965 a taky nějaké recepty při nachlazení https://bylinky.zdrave.cz/babske-recepty-pri-nachlazeni/ , které jistě oceníte při tomto nepříznivém a rychle se měnícím počasí.

V druhém lednovém závoze od nás děti mohou očekávat neochucené mléko Kravík a to 2 ks.

Zde je odkaz na zdravé smoothie, které se nyní na toto období hodí pro posílení naší imunity http://smoothierecepty.cz/ ; a článek, proč je pro nás mléko důležité https://blog.kaloricketabulky.cz/2014/06/pit-ci-nepit-mleko-a-proc-potrebujeme-vitamin-d/


    

    

    

    

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
V prvním lednovém závoze, od nás obdržíte vitamínový mix ovoce a zeleniny a to konkrétně jablíčko, hrušku, mrkev a liči.

Jablíčko je z ČR od našich pěstitelů, hruška je z Holandska  - jedná se o odrůdu Conference, mrkev je také z ČR a liči to jsme dovezli až z dalekého Madagaskaru.

Něco málo  k exotickému liči : Liči čínské (Litchi chinensis, Sonnerat, také známé pod jménem dvouslivák lahodný), je jediný zástupce rodu liči (Litchi) z čeledi mýdelníkovité (Sapindaceae). Jeho ovoce je známo jako liči. Původem je z Asie, z Číny a Indočíny. Liči čínské je nejznámější zástupce čeledi mýdelníkovitých poskytujících jedlé plody.

V liči se nacházejí všechny vitaminy kromě provitaminu A a vitaminu B12. Z nich je nejvíce zastoupen vitamin C (71 mg/100 g), jehož koncentrace je vyšší než v pomerančích a citronech. Sto gramů tohoto ovoce obsahuje více vitaminu C, než je třeba k pokrytí doporučené denní dávky pro dospělého muže (60 mg).Vědci v Kalkatě (Indie) zjistili, že listy liči mají protizánětlivé, analgetické (utišující bolest) a antipyretické (snižují teplotu) účinky. Látky, které jsou za tyto účinky zodpovědné, se vyskytují rovněž v plodech, ale v daleko menším množství.

Díky analgetickým a antipyretickým vlastnostem a velkému množství vitaminu C, který zvyšuje odolnost organismu, se liči doporučuje při infekčních onemocněních jako doplněk léčby. Jeho pravidelná konzumace posiluje imunitní systém a pomáhá v prevenci nemocí.

Bílá dužina, jejíž vzhled připomíná dužinu hroznů, se hodí ke konzumaci spolu s jiným ovocem (např. do ovocných salátů), a dokonce i s rýží. Sušené liči se velmi dobře skladuje a v tomto stavu se navíc ztrojnásobuje koncentrace výživných látek. Ztrácí se však 20 až 50 % vitaminu C. Do jednoho roku se liči může uchovávat mražené, což usnadňuje jeho přepravu na velké vzdálenosti. Při mražení ale liči ztrácí 10 až 15 % vitaminu C. Z liči se vyrábí i sirup.

    

    

    

    

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hezkou prosincovou středu všem,
v druhém prosincovém závozu  ve „školním projektu“ Ovoce a zelenina do škol od nás obdržíte mandarinku a pitíčko Rauch – jablko.

Pitíčko Rauch je 100% přírodní bez přidaných barviv, konzervačních látek nebo aromatických látek.

Mandarinku jsme přivezli ze slunného Španělska – jedná se opět o odrůdu Clementine, kterou jsme Vám již jednou posílali. Plody klementinek jsou typicky sladké, šťavnaté a snadno loupatelné. Na trhu v Evropě jsou běžně k dostání především klementinky ze Španělska a Maroka. Snadno se rozděluje na jednotlivé díly. Těch může být mezi sedmi a čtrnácti na plod a jsou obvykle bez semen. V tom se liší od jinak podobných tangerinek, jejichž plody se sice také snadno rozdělují, ale semena běžně obsahují.

Mějte krásný adventní čas a hlavně spoustu zdraví a pohody do blížících se Vánoc.

    

    

    

    

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dobrý den,

29. 11. 2017 Vám v závoze na školu posíláme vitamínovou zásobu v podobě banánu a jablka. Banán jsme pro děti dovezli až z daleké Panamy a jablko je naše – české. Dále také od nás tento týden obdržíte kalendář, do kterého si pak můžete poznačit termíny závozů. Připomínám i degustační bedýnky se sušeným ovocem, které obdržíte do každé třídy.

Pár informací k banánu - vůně, chuť a konzistence plodů je významně ovlivněna teplotou, při které dozrávají. Při nízkých teplotách šednou a kazí se. Banány dodávané na trh mírného pásma (tedy i k nám) jsou sklízené tak, že dozrávají během dopravy. Snížení teploty během této doby zvyšuje životnost plodů, ale, jak již bylo zmíněno výše, negativně ovlivňuje jejich kvalitu, proto při dopravě nikdy nebývají chlazeny pod 13,5 °C. Proto se také nedoporučuje ukládat nakoupené banány do lednice, protože jejich kvalita tím značně utrpí. Zajímavostí je, jak se nechávají banány dozrávat. Tento proces probíhá v tzv. tlakových komorách, do kterých se celé nerozbalené kartony s banánovými plody umístí. V tlakové komoře dojde "k omačkání plodů" plynem (etylen), čímž se nastartuje zrychlený proces zrání. Zralost banánů (v obchodech, popř. skladech) se určuje speciální stupnicí dle podílu zahnědlých skvrn a ploch na slupce. S postupujícím zráním se banán také zakulacuje.


    

    

    

    


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hezké listopadové ráno všem,

tento měsíc od nás v prvním závoze dostanete mandarinku klementinku a hrušku Conference.

Mandarinka k vám dorazila ze Španělska – více info ke klementince : Dužnina výrazně oranžových plodů klementinek (hesperidium) se snadno rozděluje na jednotlivé díly. Těch může být mezi sedmi a čtrnácti na plod a jsou obvykle bez semen. V tom se liší od jinak podobných tangerinek, jejichž plody se sice také snadno rozdělují, ale semena běžně obsahují.Plody klementinek jsou typicky sladké, šťavnaté a snadno loupatelné. Na trhu v Evropě jsou běžně k dostání především klementinky ze Španělska a Maroka. Nejrozšířenějšími kultivary jsou Marisol, Oronules a Esbsal.

Na závěr chutný a zdravý recept : https://www.recepty.cz/recept/fenyklovy-salat-s-mandarinkou-a-kurecim-masem-148107

Hruška k vám dorazila pro změnu z Itálie. Je to nejpěstovanější odrůda hrušek ve světe. Vznikla v Anglii, pěstuje se od roku 1894. U nás je zaregistrována od roku 1954. V Holandsku zabírá 85% produkce všech hrušek. Plody jsou typické svým „lahvovým“ tvarem a svou rzivostí na povrchu slupky. Chuť je velmi dobrá, rozplývá se na jazyku a je velmi aromatická. Dužnina je jemná.

A další chutný recept : https://recepty.vareni.cz/veprove-rizky-plnene-hruskou/

    

    

    

    
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hezké podzimní ráno,

v druhém podzimním závozu od nás obdržíte osvěžující nápoj Rauch vyrobený ze 100% jablečné šťávy.

    

    

    

    
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hezkou podzimní středu všem,

tento měsíc k Vám přivezeme bílé hrozno a švestku.

Bílé hrozno jsme dovezli ze slunné Itálie – jedná se o odrůdu Italia. Hroznové víno,  jeden z nejdostupnějších druhů ovoce,  je nejlepší právě teď na podzim, kdy čerstvě dozrálo. Má v sobě nejvíc účinných látek - a je jich opravdu hodně!
Obsahují spoustu vitamínů. Pokud si na něm smlsnete, uděláte dobře především svému srdci. Právě obsažené jednoduché cukry  dodávají energii,  která pomáhá srdečnímu svalu při jeho práci. Ti, kdo se zotavují po infarktu myokardu, by měli denně jíst hroznové víno, aby zastavili postup aterosklerózy. Hrozny, tmavé i světlé, jsou běžnou součástí tzv. středomořské diety, kterou odborníci považují za spolehlivý návod na zdravý a dlouhý život. Jeho základem je zdravé srdce, a právě jemu víno výrazně prospívá. Obsahuje velké množství antioxidantů zvaných fytofenoly, takže chrání proti vysokému tlaku. A je toho ještě mnohem více  https://www.zena.cz/zdravi/hroznove-vino-pomuze-srdci-i-proti-rakovine/r~i:article:760430/?redirected=1506666977

Švestka je pro dovezena z Moldávie – odrůda Stanley – tuto už jsme Vám vezli i v září a protože dětem moc chutnala, vezeme znovu i proto, že je teď jeho sezóna  I švestky mají spoustu léčebných účinků viz https://www.vitalia.cz/clanky/svestky-pro-zdravi-vcetne-pecek/ .


    

    
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
   Hezkou středu všem,
dnes od nás obdržíte ovocný balíček plný vitamínů. V balíčku na vás bude čekat nektarinka  - odrůda orion, která za vámi přijela ze slunné Itálie. Dužina nektarinky má růžovou, žlutou nebo bílou barvu, velmi intenzivně voní a její chuť je oproti broskvím výraznější – připomíná hrozny. Věděli jste, že nejstarší záznamy o pěstování nektarinek pochází z Číny kolem roku 1000 n. l.? Někteří autoři je považují za druhotnou odrůdu broskvoně, která vznikla jako mutace a odlišuje se jen dokonale hladkou slupkou, menší velikostí a výraznější chutí.

Druhé ovoce bude tentokrát naše česká švestka odrůda Stanley. Odrůda původem z USA. Kříženec odrůd Agenská a Grand Duke. Dobře prospívá v teplejších oblastech na stanovištích s úrodnou půdou. Vyznačuje v mládí bujným růstem v plné plodnosti je pak růst slabý. Plody švestky Stanley jsou velké, podlouhlé a k oběma koncům růžené. Dužina je zelenavě žlutá, pevná, velmi šťavnatá, sladká, dobře odlučitelná od pecky.

Doufáme, že první dávka ovoce, které nám právě na začátku měsíce září dozrálo, vám všem bude chutnat, dodá vám energii do začínajícího podzimního počasí. A tady připojujeme něco i pro vás odkaz na skvělý rychlý recept, ať máte, co zakusovat ke kávě či čaji - https://www.recepty.cz/recept/bleskovy-svestkovy-kolac-16640 .



        

    

    

    
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Posíláme pozdrav ze světa vitamínů do světa vzdělávání.

V první dodávce 6. 9. 2017 v projektu „Ovoce a zelenina do škol“ dostanou děti 100% ovocný nápoj Rauch.