---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hezkou prosincovou středu všem,
v druhém prosincovém závozu  ve „školním projektu“ Ovoce a zelenina do škol od nás obdržíte mandarinku a pitíčko Rauch – jablko.

Pitíčko Rauch je 100% přírodní bez přidaných barviv, konzervačních látek nebo aromatických látek.

Mandarinku jsme přivezli ze slunného Španělska – jedná se opět o odrůdu Clementine, kterou jsme Vám již jednou posílali. Plody klementinek jsou typicky sladké, šťavnaté a snadno loupatelné. Na trhu v Evropě jsou běžně k dostání především klementinky ze Španělska a Maroka. Snadno se rozděluje na jednotlivé díly. Těch může být mezi sedmi a čtrnácti na plod a jsou obvykle bez semen. V tom se liší od jinak podobných tangerinek, jejichž plody se sice také snadno rozdělují, ale semena běžně obsahují.

Mějte krásný adventní čas a hlavně spoustu zdraví a pohody do blížících se Vánoc.

    

    

    

    

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dobrý den,

29. 11. 2017 Vám v závoze na školu posíláme vitamínovou zásobu v podobě banánu a jablka. Banán jsme pro děti dovezli až z daleké Panamy a jablko je naše – české. Dále také od nás tento týden obdržíte kalendář, do kterého si pak můžete poznačit termíny závozů. Připomínám i degustační bedýnky se sušeným ovocem, které obdržíte do každé třídy.

Pár informací k banánu - vůně, chuť a konzistence plodů je významně ovlivněna teplotou, při které dozrávají. Při nízkých teplotách šednou a kazí se. Banány dodávané na trh mírného pásma (tedy i k nám) jsou sklízené tak, že dozrávají během dopravy. Snížení teploty během této doby zvyšuje životnost plodů, ale, jak již bylo zmíněno výše, negativně ovlivňuje jejich kvalitu, proto při dopravě nikdy nebývají chlazeny pod 13,5 °C. Proto se také nedoporučuje ukládat nakoupené banány do lednice, protože jejich kvalita tím značně utrpí. Zajímavostí je, jak se nechávají banány dozrávat. Tento proces probíhá v tzv. tlakových komorách, do kterých se celé nerozbalené kartony s banánovými plody umístí. V tlakové komoře dojde "k omačkání plodů" plynem (etylen), čímž se nastartuje zrychlený proces zrání. Zralost banánů (v obchodech, popř. skladech) se určuje speciální stupnicí dle podílu zahnědlých skvrn a ploch na slupce. S postupujícím zráním se banán také zakulacuje.


    

    

    

    


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hezké listopadové ráno všem,

tento měsíc od nás v prvním závoze dostanete mandarinku klementinku a hrušku Conference.

Mandarinka k vám dorazila ze Španělska – více info ke klementince : Dužnina výrazně oranžových plodů klementinek (hesperidium) se snadno rozděluje na jednotlivé díly. Těch může být mezi sedmi a čtrnácti na plod a jsou obvykle bez semen. V tom se liší od jinak podobných tangerinek, jejichž plody se sice také snadno rozdělují, ale semena běžně obsahují.Plody klementinek jsou typicky sladké, šťavnaté a snadno loupatelné. Na trhu v Evropě jsou běžně k dostání především klementinky ze Španělska a Maroka. Nejrozšířenějšími kultivary jsou Marisol, Oronules a Esbsal.

Na závěr chutný a zdravý recept : https://www.recepty.cz/recept/fenyklovy-salat-s-mandarinkou-a-kurecim-masem-148107

Hruška k vám dorazila pro změnu z Itálie. Je to nejpěstovanější odrůda hrušek ve světe. Vznikla v Anglii, pěstuje se od roku 1894. U nás je zaregistrována od roku 1954. V Holandsku zabírá 85% produkce všech hrušek. Plody jsou typické svým „lahvovým“ tvarem a svou rzivostí na povrchu slupky. Chuť je velmi dobrá, rozplývá se na jazyku a je velmi aromatická. Dužnina je jemná.

A další chutný recept : https://recepty.vareni.cz/veprove-rizky-plnene-hruskou/

    

    

    

    
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hezké podzimní ráno,

v druhém podzimním závozu od nás obdržíte osvěžující nápoj Rauch vyrobený ze 100% jablečné šťávy.

    

    

    

    
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hezkou podzimní středu všem,

tento měsíc k Vám přivezeme bílé hrozno a švestku.

Bílé hrozno jsme dovezli ze slunné Itálie – jedná se o odrůdu Italia. Hroznové víno,  jeden z nejdostupnějších druhů ovoce,  je nejlepší právě teď na podzim, kdy čerstvě dozrálo. Má v sobě nejvíc účinných látek - a je jich opravdu hodně!
Obsahují spoustu vitamínů. Pokud si na něm smlsnete, uděláte dobře především svému srdci. Právě obsažené jednoduché cukry  dodávají energii,  která pomáhá srdečnímu svalu při jeho práci. Ti, kdo se zotavují po infarktu myokardu, by měli denně jíst hroznové víno, aby zastavili postup aterosklerózy. Hrozny, tmavé i světlé, jsou běžnou součástí tzv. středomořské diety, kterou odborníci považují za spolehlivý návod na zdravý a dlouhý život. Jeho základem je zdravé srdce, a právě jemu víno výrazně prospívá. Obsahuje velké množství antioxidantů zvaných fytofenoly, takže chrání proti vysokému tlaku. A je toho ještě mnohem více  https://www.zena.cz/zdravi/hroznove-vino-pomuze-srdci-i-proti-rakovine/r~i:article:760430/?redirected=1506666977

Švestka je pro dovezena z Moldávie – odrůda Stanley – tuto už jsme Vám vezli i v září a protože dětem moc chutnala, vezeme znovu i proto, že je teď jeho sezóna  I švestky mají spoustu léčebných účinků viz https://www.vitalia.cz/clanky/svestky-pro-zdravi-vcetne-pecek/ .


    

    
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
   Hezkou středu všem,
dnes od nás obdržíte ovocný balíček plný vitamínů. V balíčku na vás bude čekat nektarinka  - odrůda orion, která za vámi přijela ze slunné Itálie. Dužina nektarinky má růžovou, žlutou nebo bílou barvu, velmi intenzivně voní a její chuť je oproti broskvím výraznější – připomíná hrozny. Věděli jste, že nejstarší záznamy o pěstování nektarinek pochází z Číny kolem roku 1000 n. l.? Někteří autoři je považují za druhotnou odrůdu broskvoně, která vznikla jako mutace a odlišuje se jen dokonale hladkou slupkou, menší velikostí a výraznější chutí.

Druhé ovoce bude tentokrát naše česká švestka odrůda Stanley. Odrůda původem z USA. Kříženec odrůd Agenská a Grand Duke. Dobře prospívá v teplejších oblastech na stanovištích s úrodnou půdou. Vyznačuje v mládí bujným růstem v plné plodnosti je pak růst slabý. Plody švestky Stanley jsou velké, podlouhlé a k oběma koncům růžené. Dužina je zelenavě žlutá, pevná, velmi šťavnatá, sladká, dobře odlučitelná od pecky.

Doufáme, že první dávka ovoce, které nám právě na začátku měsíce září dozrálo, vám všem bude chutnat, dodá vám energii do začínajícího podzimního počasí. A tady připojujeme něco i pro vás odkaz na skvělý rychlý recept, ať máte, co zakusovat ke kávě či čaji - https://www.recepty.cz/recept/bleskovy-svestkovy-kolac-16640 .



        

    

    

    
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Posíláme pozdrav ze světa vitamínů do světa vzdělávání.

V první dodávce 6. 9. 2017 v projektu „Ovoce a zelenina do škol“ dostanou děti 100% ovocný nápoj Rauch.