------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ovoce a zelenina do škol



V prvním závozovém termínu v měsíci květnu od nás děti jablíčko a ředkvičku z České republiky, dále pak rajče cherry ze Španělska, mrkev z Holandska a hrášek z Itálie, prostě pestrý balíček plný vitamínů.




V prvním závozovém termínu v měsíci dubnu od nás děti dostanou Jablko – Jonagold ČR, Jablko – Golden    ČR, Mrkev – Z Piletic  ČR, Jahoda – Španělsko. Je pro nás důležité podporovat české pěstitele a zemědělce a jak je vidět nejen na tomto složení balíčků, opravdu své sliby plníme. Pro zpestření a naladění dobré nálady posíláme Jahodu, která je ze Španělska. Přejeme dobrou chuť, hodně energie a sil.





Druhý závoz dne 15. 3. 2017








Pro závoz dne 1. 3. 2017 jsme si pro Vás připravili jablko (CZ), které je opět českého původu a papriku.




Pro závoz dne 15. 2. 2017 jsme si pro Vás připravili jablko (CZ), které je opět českého původu a hrušku přivezenou z Belgie (EU).










Ve druhém závozu v projektu „Ovoce a zelenina do škol“ od nás děti dostanou mandarinku - klementina, která je šťavnatá a velice chutná. V tomto období je vhodným přísunem vitamínu C, který mandarinka obsahuje, společně s ovocnou 100% šťávou, jako doplněk pitného režimu, na který tak často zapomínáme.




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dne 5. 12. 2016 proběhl na naší škole "Ovocný den". Pár informací k exotickým bedýnkám, plus pracovní listy přílohou, které byly součástí každé bedýnky.

Odkud jsme vše přivezli ?

Pomelo – Čína
Červený grep – Mexiko
Bílý grep -  Kypr
Sweetie - Izrael
Pomeranče – Španělsko
Pomeranč malý – Turecko
Mandarinky -  Chorvatsko
Limetky - Mexiko
Citróny -  Turecko
Kumquat – Izrael



V prosincovém závozu projektu „Ovoce a zelenin do škol“ od nás děti dostanou Jablko – odrůdy Rozela (CZ), Hrušku (NL)– odrůdy Conference, Mandarinku – odrůdy Satsuma (HR) a 100% nápoj Rauch.


Připomínáme žákům právě probíhající výtvarnou soutěž na téma s názvem „KUCHAŘ KROKODÝLEK“ – soutěž trvá do 28.2.2016

Zajímavý odkaz: http://www.jaktak.cz/jak-nalozit-zazvor-s-medem-citronem-pro-posileni-imunity-na-nemoci-hubnuti.html








Čestné prohlášení


Ve čtvrtém závozu za měsíc prosinec 2016 v projektu „Ovoce a zelenina do škol“  děti dostanou balíčky v tomto složení :

mrkev (zem. původu ČR)
Patří do čeledi miříkovitých a pěstujeme ji jako kořenovou zeleninu. Pochází z oblasti jižní Asie (Afgánistánu, Íránu a Pákistánu). Mrkev je bohatá nejen na vitamíny, minerály, stopové prvky, ale obsahuje další užitečné látky, mimo jiné i vlákninu a důležité antioxidanty. Patří mezi antioxidanty, pomáhá tělu v boji se stresem a znečištěným prostředím. Syrová mrkev obsahuje také sacharid falkarinol, který má silné protirakovinné účinky. Významné složky obsažené v mrkvi: Provitamin A (beta - karoten), Vitamíny B, Vitamin C, Vitamin D, Vitamin E, Vitamin K, Lecitin, Vláknina, Lehce stravitelná glukóza,Sodík (Na), Vápník (Ca), Hořčík (Mg), Jód (J), Draslík (K), Fosfor (P), Železo (Fe), Měď (Cu), Zinek (Zn), Mangan (Mn), Selen (Se) je velmi důležitý i pro náš imunitní  systém.
  
cherry rajčátka (zem. původu Španělsko)
Červený šťavnatý plod bohatý na draslík, účinkuje lehce močopudně, projímavě, antitoxicky, zásadotvorně. Rajčata jsou neocenitelné při odtučňovacích kúrách. Američani tvrdí, že jedna sklenice rajčatové šťávy denně chrání takřka před všemi nemocemi, a v zimě před nachlazením. Významné složky obsažené v rajčatech : voda (92%), téměř všechny vitamíny: A, C, D, F, K a celý soubor skupiny B, vitamin C, který posiluje imunitu a chrání srdce, mnoho biotinu (vitaminu B pro kůži, vlasy, nehty a hladinu cukru v krvi), niacin (vitamin B3 pro osvěžující spánek a dobrou náladu) , spoustu minerálních látek: vápník, draslík, železo, měď, fosfor, kobalt, hořčík, mangan, nikl a podobně, značné množství kyseliny citrónové, jablečné, a dalších; lykopeny a karotenoidy rajčat; kyselinu listovou podporující krvetvorbu a růst buněk, antioxidanty, které chrání tělesné buňky před volnými radikály.

ředkvičky (zem. původu Itálie)
Patří mezi zeleninu čeledi brukvovitých. Mají blahodárný vliv na naše zdraví, byly u nich nalezeny látky s protirakovinnou aktivitou, ochraňují nás před bakteriemi a plísněmi. Ředkvičky zřejmě pocházejí z oblasti Blízkého Východu, i když jiné zdroje tvrdí, že má původ v Japonsku. Dnes se pěstují v celém mírném pásmu a i u nás se poměrně dobře zabydlely. Významné složky obsažené v ředkvičkách : Karoten, Vitamin C - nezbytný k tvorbě kolagenu, vitamin B3, niacin rozšiřuje cévy, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a vysoký krevní tlak, vitamin B9 (kyselina listová), Selen (Se), Vápník (Ca), Draslík (K) - odvodňuje, snižuje krevní tlak, síru (S), měď (Cu), fosfor (P), mangan (Mn), vlákninu, hořčičné oleje - přispívají k lepšímu trávení, zabraňují nadýmání, zlepšují stravitelnost těžších jídel.

jablko (zem. původu ČR)
Významné složky obsažené v jablíčkách :
Minerály – jablko obsahuje více než 30 minerálních látek;  Enzymy – ovlivňují činnost zažívacího ústrojí; Fruktóza – sladkou složkou jablka je fruktóza, jednoduchý cukr, který se ale rozkládá spolu s jablečnou vlákninou v těle pomaleji, a udržuje hladinu cukru v krvi stabilní; Pektin – v žádném jiném plodu není obsažen v takovém množství. Rozpustná vláknina (pektin) brání rozvoji škodlivých mikroorganismů, podporuje střevní peristaltiku a vylučování toxinů z těla, a předchází tak vzniku rakoviny; Vitaminy – jablko obsahuje provitamin A, vitamin B, kyselinu listovou (důležitou pro těhotné ženy), vitamin C, vitamin E a další.

Flavonidy – pigmentové látky, které výrazně snižují riziko srdečních chorob; Draslík – poměrně vysoký obsah draslíku činí z jablek velmi vhodný lék na srdce. Draslík pomáhá udržovat správnou hladinu vody v těle, působí na správnou funkčnost ledvin a svalů; Vláknina – zlepšuje činnost střev, částečně pomáhá snižovat cholesterol a působí blahodárně na odvodnění organismu. Je obsažena hlavně ve slupce, proto jablka zbytečně neloupejte. Jedno jablko obsahuje až 5 g vlákniny; Voda – každé jablko obsahuje až 85 % vody. Po jablkách neztloustnete, i když se zdají velmi sladká. Mají totiž nízký obsah cukru a málo kalorií.

Antioxidanty – jablka jsou zdrojem pozitivně působících antioxidantů, obsahují velmi málo tuku (0,4 g na 100 g) a jsou bez cholesterolu. Antioxidanty jsou důležitou součástí jídelníčku v boji proti rakovině.











------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

V třetím závozu za měsíc listopad 2016 v projektu „Ovoce a zelenina do škol“  od nás děti dostanou Jablko od Českého pěstitele z Veleboře a Hrušku z Českého družstva CZ Fruit, v našem praktickém sáčku. Přejeme všem dobrou chuť.





                





-------------------------------------------------------------------------------
V druhém závozu za měsíc říjen 2016 v projektu „Ovoce a zelenina do škol“ budou od nás děti dostávat mandarinku plnou vitamínu C a k dodržování pitného režimu 100% jablečný nápoj, bez přidaného cukru, barviv, konzervačních a jiných látek ke stálému připomínání, že 100% ovocné šťávy jsou pro osvěžení daleko lepší než jiné nápoje.







-------------------------------------------------------------------------------

Naše škola se zapojila už ve školním roce 2014/2015 do evropského projektu „ Ovoce a zelenina do škol“,který  byl spuštěn s cílem přispět k trvalému zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny, vytvořit správné stravovací návyky ve výživě dětí a tím zároveň bojovat proti dětské obezitě.

I v letošním školním roce 2016/2017 budou naši žáci prvního stupně dostávat zdarma krabičky s dvěma druhy ovoce či zeleniny.