Jubilejní Masarykova
základní škola a mateřská škola

Třinec, příspěvková organizace


<< zpět

Za inspirací na Island v rámci Akreditace Erasmus+

Island, zemi „Ohně a ledu“, s množstvím sopek, gejzírů, horkých pramenů, vodopádů, ledovců … jsem s dalšími 2 pedagogy naší školy navštívila v rámci vzdělávací mobility „Erasmus+ “, na konci srpna.

Během kurzu „Outdoor recreation, fitness and Nature for healthy lifestyle“ jsem se setkala s desítkami učitelů z různých evropských států, a měla jsem možnost si vyměnit zkušenosti, zdokonalit své jazykové dovednosti a také navázat mezinárodní spolupráci. Organizátoři nám v průběhu týdenního kurzu připravili řadu přednášek a praktických aktivit, které souvisely se zdravým životním stylem a kondicí.

Mezi zajímavé inspirující aktivity v úvodu kurzu patřila úniková hra. Díky této aktivitě jsme viděli nejvýznamnější místa Reykjavíku a poznali jejich důležité aspekty.

Jelikož většina workshopů probíhala venku, navštívili jsme nejpopulárnější plavecký areál s veřejnými termálními lázněmi „Laugardalslaug " s krytým olympijským bazénem.

V místním rozlehlém parku Klambatúr, jež je hojně využívaný ke sportovním aktivitám jednotlivců, ale i školních skupin jsme si vyzkoušeli i tradiční házenkářský sport ze Španělska „Valencian Pilota (Ball)“. Samotné hře předcházela výroba speciálních rukavic, které jsou při hře zapotřebí.

Zavezli nás také za „hranice“ hlavního města, 10 km severně od Reykjavíku, kde jsme při výstupu na horu Esja pracovali s mapami a aplikacemi.     

Jedno dopoledne bylo zaměřeno na prezentace vlastní školy, města a projektu v mezinárodním prostředí učitelů ze Švédska, Slovinska, Maďarska, Německa, Itálie a Španělska.

Mezi nejzajímavější místa, kde se uskutečnil workshop, bezesporu patřilo údolí Reykjadalur (HORKÁ ŘEKA V KŘEHKÉM PROSTŘEDÍ), jež je aktivní geotermální oblastí známou svou řekou Reykjadalur s horkými prameny. Po hodinové túře si můžete odpočinout v termální řece Reykjadalur. O nedalekém Hveragerði se někdy říká, že je to hlavní město světa s horkými prameny.