Jubilejní Masarykova
základní škola a mateřská škola

Třinec, příspěvková organizace


<< zpět

Přírodopis naživo

V pátek 4. listopadu 2022 byla učebna chemie a přírodopisu plná života. A vy si jistě říkáte: "Přece nic nového, my se taky umíme postarat, aby v učebně bylo živo". O tom není pochyb, ale v naší učebně bylo slyšet jen samé ty jo, no teda, nu toto, jú, jé, krása, nádhera, ...  

    

A kdo si takový obdiv zasloužil?

Devět želv: stepní, kloubnatá, uhlířská, vroubená, pardálí, stepní, skalní a dvě ještěrky agama vodní neboli kočinčinská a agama vousatá.

Jak se k nám tato vzácná návštěva dostala? Na pozvání paní učitelky Almy Eminové nás přišla se svými "mazlíčky" navštívit chovatelka plazů a terarijních zvířat paní Hawliczková (mimochodem to vše zařídil a domluvil nás spolužák Dominik,  jelikož  paní Hawliczková je maminka Dominika J).

Celá hodina se tedy nesla v duchu pozorování těchto zvířat. A abychom ukázali i my, že něco o plazech víme, připravili jsme si doplňující informace.

 A víte že…?

  • Největší žijící želvou je Kožatka velká, jejíž největší známý exemplář vážil kolem 960 kilogramů. Ze suchozemských želv je to želva sloní santacruzská, která je mimo jiné jako všechny obří želvy jedním z nejdéle žijících živočichů: dožívá se více než 150 let
  • .Mořské želvy cestují kvůli kladení vajec na poměrně velké vzdálenosti. Rekordmanem je  kožatka velká, která uplavala až 6800 km.

  • I když nemají želvy zuby, dokáží ukousnout ostrými okraji "zobáku" i tvrdou potravu, některé druhy dokonce i kost silnou jako kůstka v lidském prstu.
  • Hlasitější než slon, takový řev dokáží během dvoření vydat některé druhy mořských želv.
  • Malá, ale přesto jedna, která má pro strach uděláno je tzv. želva pižmová. Jmenuje se tak proto, že ačkoli měří jen 10 cm, dokáže vydávat tak nechutný zápach, který odradí každého dravce.
  • V Číně a Indii je želva často nedotknutelným patronem všech chrámů. V této části světa je nejvyšší koncentrace želvích příběhů a mýtů.
  • Agamy patří k těm plazům, kteří svou starou, seschlou vrchní vrstvu kůže – takzvaně  svlékají. Na rozdíl třeba od hadů ji nesvlékají naráz, ale kůže se odlupuje po částech.
  • V případě nebezpečí se přitiskne k zemi, zploští tělo, nafoukne ostnaté hrdlo a ze široka otevře tlamu.
  • Agamy jsou vybaveny silnými nohami, umožňující běh s břichem nad zemí, čímž snižují svou tělesnou teplotu. 

 

             

 Ještě jednou moc děkujeme paní Hawliczkové a jejím "mazlíčkům".

                                                                                                          Mgr. Miluše Straková a třída 7. C

Zdroje:

www.zelvy.cz, www.chovatelka.cz, www.zoopraha.cz, www.hobbio.cz,