Jubilejní Masarykova
základní škola a mateřská škola

Třinec, příspěvková organizace


<< zpět

Polská kuchyně

Dne 9. 5. 2019 jsme vařili, tentokrát pokrmy polské kuchyně. Připravila je spolu s dětmi paní Waniová. Jednalo se o slezské kluski  se sýrovou omáčkou a farfelki. Slezské kluski jsou malé knedlíčky z bramborového těsta a farfelki je  smažené těstíčko /podobné palačinkovému/, které se po usmažení obalí v moučkovém cukru. Jídla dětem chutnala, obzvlášť farfelki. Těšíme se na příští vaření, tentokrát to bude řecká kuchyně.

Děkujeme paní Waniové, za příjemně strávené odpoledne v kuchyňce a vynikající pokrmy.

Recept na slezské kluski:

1 kg uvařených brambor nastrouhat najemno, přidat 1 vajíčko, 200g solamylu, trochu  soli a udělat těsto.Vyválet do tvaru válečku, nakrájet na malé kousky, ze kterých děláme kuličky.Do každé kuličky uděláme důlek.Vkládáme do vroucí, osolené vody. Po vyplavání nahoru je scedíme a kluski jsou hotové. Smacznego