Jubilejní Masarykova
základní škola a mateřská škola

Třinec, příspěvková organizace


<< zpět

Náš ořešák Coviďáček

Oříšek jsme zasadili začátkem období Corona viru a vida, on se ujal. Semenáček do půdy na zahradě jsme zasadili ve čtvrtek 27. 5. 2021.

NÁŠ OŘEŠÁK NÁM POSLOUŽÍ V MNOHA SMĚRECH

 

Jelikož ořešák na školní zahradě nemáme, tak jsme ho společně vysadili, proč ne?

KLADY: Ořešák roste velice rychle, jeho listy jsou husté, takže nám poskytnou na zahradě velmi kvalitní stín. Je prokázáno, že při měření letní teploty pod stromy, mají ořešáky pravidelně nejlepší výsledky. Snad pro svou mohutnou korunu a velký výpar vody – takže strom funguje jako “přírodní klimatizace“. Listy stromu odpuzují otravné komáry. Navíc, vlašské ořechy jsou v obchodech velmi drahé a také jsou velice zdravé, obsahují spoustu zdravých tuků, vitaminů, minerálů a antioxidantů. Jako poslední, ale ne méně důležité, ořešáky jsou překrásné, mohutné stromy J.

ZÁPORY: Ano, ano to víme, že ořešáky produkují z listů i kořenů chemickou látku zvanou juglone. Tato látka se vyskytuje přirozeně ve všech částech stromu, zejména v pupencích, jádře ořechů a kořenech. Listy a stonky obsahují menší množství juglonu, které se po pádu vyluhuje i do půdy. Nejvyšší koncentrace juglonu se vyskytuje v půdě přímo pod korunou stromu. Vysoce citlivé rostliny mohou vykazovat toxické příznaky i na vzdálenějších místech. Nu přece tak strom brání svůj životní prostor.

Co se pod ořechem bude dít?

Budeme se u něj učit, budeme ho pozorovat, zkoumat a starat se o něj. Společně jsme mu již vybrali jméno Coviďáček.

Náš ořešák se možná stane po právu králem školní zahrady.

                                                                                                      Žáci 6. C