Jubilejní Masarykova
základní škola a mateřská škola

Třinec, příspěvková organizace


<< zpět

Erasmus+ Francie

Týden 7.-13. května 2023 se stal závěrečným setkáním projektu Erasmus+ KA2 - GENIUS, zaměřeného na důležitost sportu a zdravého životního stylu s důrazem na udržitelný rozvoj. Po setkáních v Řecku, České republice a Itálii se posledním místem stala organizátorská Francie. Během týdenního pobytu jsme spolu s ostatními mezinárodními účastníky odkrývali krásy Francie. V neděli ráno popřáli rodiče šesti dětí JMZŠ svým ratolestem Bon Voyage a vyrazilo se směr Paříž, nejdříve vlakem, pak letecky. A abychom na závěr dne trochu přidali do kroku a byli brzy v cíli, vyzkoušeli jsme i světoznámé TGV. Svištěli jsme si to z Paříže do Le Mans rychlostí ca 300 km/h.

Pondělí bylo ve znamení cyklosportu. Představte si asi 80 dětí a dospělých na kolech. Žádný strach, vydali jsme se po nádherných cyklostezkách podél jedné z nejznámějších francouzských řek – Loiry, která nás po ca 20 km dovedla k pýše francouzské renesance – zámku Chambord, zapsaného v Seznamu světového dědictví UNESCO (spekuluje se dokonce, že vznikal za pomocí návrhu slavného Leonarda da Vinci).

Welcoming Day - tak by se dalo nazvat úterý. Le Petit Versailles, základní škola a zároveň organizátor celého projektu, nás v čele s paní zástupkyní vřele uvítala. Žáci přichystali krásný program i malé občerstvení, po kterém následovala prohlídka školy. Po školním obědě jsme se vydali na tzv. Orienteering - zábavnou formou jsme pomocí mapy hledali indicie a zároveň poznávali poklidné a malebné městečko La Fléche. V odpoledních hodinách jsme byli představeni a uvítáni zastupitelstvem města. Společné foto zdobilo hned druhý den místní tisk. Je vidět, že mezinárodní spolupráci vítají  a jsou nakloněni potřebě rozvíjení porozumění rozmanitosti jiných kultur a jazyků.

A středa opět sportovně. Autobusem do ca 40 km vzdáleného zážitkového parku v Juigné-sur -Sarthe. Žáci se rozdělili do dvou skupin, kde jedna sjížděla na kánoích řeku Sarth a druhá se sportovními úkoly prokousávala k vyluštění  hádanky.

Sport - disciplína nejen pro zdravé, i hendikepovaní jsou jejími účastníky, to bylo moto čtvrtečního setkání. Vyměnit si role a z kolečkového křesla vidět a poznat svět na vozíčku. A pokud příště ukážeme, byť sebemenší náznak empatie - tak byla mise úspěšná. Tig'Air - skupina parkourových nadšenců připravila pro děti překážkové hřiště, kde si v týmech změřily své síly. Jako zakončení předvedlo seskupení Tig'Air ve venkovních prostorách parkourovou show pro celou školu. Den se chýlil ke konci a s ním i konec celého projektu. Při závěrečném rozloučení byly všem předány certifikáty.

Ale odjet z Francie a nevidět Paříž, to by bylo pro všechny asi velkým zklamáním. Přesně tohle si mysleli i naši hostitelé a na poslední den pobytu připravili výlet do Paříže. Ale i tady jsme nasadili sportovní tempo a navštívili Place de l’Etoile,  Arc de Triomphe, Eiffel Tower, Trocadero, Champs-Elysées, Jardin des Tuileries, Petit Palais, Colonne Vendôme, Montmartre.

Sobota - Au revoir et merci France:-)

Projekt sice skončil, ale jeho odkaz je i nadále aktuální -  důležitost pohybu, zdravého životního stylu a smysluplného trávení volného času v našem životě, a to nejen u dětí.