Jubilejní Masarykova
základní škola a mateřská škola

Třinec, příspěvková organizace


<< zpět

Kurz : Pohoda a zvládání stresu – Island – 21. 8. – 27. 8. 2022 v rámci projektu Erasmus+

V rámci tohoto projektu jsem společně se dvěma kolegyněmi vycestovala na Island.

Země ohně, ledu, gejzírů, vodopádů, divoké přírody, vikingských ság, nejstaršího parlamentu, ale také milých a přátelských lidí – to je Island.

Dne 21. 8. odpoledne proběhlo setkání všech účastníků Erasmu+ s  lektory. Těchto seminářů se účastnilo okolo 80 osob ze 14  evropských zemí.

Semináře a výklady probíhaly v anglickém jazyce, který jsem si také chtěla procvičit a zdokonalit. Lektorky se nás také snažily naučit některá islandská slova.

   Většina seminářů a setkání probíhala na Laugarsdavölluru -  národním stadionu Islandu nebo v jeho přilehlých prostorách. Během kurzu jsme rovněž navštívily jednu z místních škol, kde proběhla přednáška o islandském školství, místní škole, kterou si všichni mohli prohlédnout. Její součástí byl rovněž plavecký bazén a mini bazénky s teplotou od 15 Cº – 43Cº, kde mohou po výuce relaxovat učitelé i žáci.

   V úterý 23. 8.  se náš kurz vydal na místní „Mont Everest“, horu ležící 295 metrů nad mořem. Před výšlapem naši osmičlennou skupinu pozval lektor na návštěvu svého domu a nabídl nám občerstvení. Na zpáteční cestě jsme navštívili školní venkovní bazénky vyhřívané termálními prameny. Tento den byl nejteplejším dnem léta, teplota se vyšplhala „až k 17,8 Cº “.

Dne 24. 8. jsme se rovněž účastnily setkání všech členů Erasmu, kde každá země prezentovala své oblíbené produkty a svou kulturu.

   Program kurzu byl nabitý, ale pokusily jsme se ve volných chvílích zhlédnout Reykjavík, národní parky, gejzíry, vodopády, černé pláže, krátery sopek, kontinentální zlom, muzeum a vše co nám tento krásný ostrov může nabídnout.

   Během pobytu jsme navázaly četné kontakty s účastníky  dalších zemí, nabyly zkušenosti, dovednosti, procvičily konverzaci v cizích jazycích. Z pobytu jsem si přivezla úžasné zážitky, ale i inspiraci pro svou práci.