Jubilejní Masarykova
základní škola a mateřská škola

Třinec, příspěvková organizace


<< zpět

English Language Development for teachers v rámci programu Erasmus+

Poslední říjnový týden jsem se společně se dvěma kolegyněmi vydala na ostrovní stát Malta, kde jsme se zúčastnily vzdělávacích kurzů. Jelikož to bylo mé první setkání se zahraničními kurzy, vybrala jsem si kurz English Language Development for teachers. Malta je zemí bohatou nejen na krásnou středomořskou subtropickou přírodu, ale nachází se zde i mnoho historických zajímavostí, v nichž se spojily vlivy různých kultur a národů. Historii výrazně ovlivnil řád Maltézských rytířů. Britské osídlení je zde patrné dodnes díky jízdě vlevo a anglicky se dá dorozumět s téměř všemi Malťany.

Díky pozdějšímu termínu kurzu byl počet účastníků komornější, ale o to vřelejší. S kolegy ze Španělska, Německa, Francie a Ukrajiny jsme diskutovali nejen o vzdělávacích systémech daných zemí, ale také o dalších tématech ze života v daných zemích. Součástí kurzu byla i společná návštěva bývalého hlavního města Mdiny, kde jsme se seznámili s historií nejen města, ale i celé Malty, ochutnali místní speciality a schladili se v katakombách navazujícího města Rabat. Volný čas jsme s kolegyněmi věnovaly návštěvám dalších zajímavých míst ostrova, včetně hlavního města Valletty, ale i menšího ostrova tohoto státu Gozo.

Celý kurz byl velice přínosný. Navázala jsem četné kontakty s dalšími účastníky, procvičila se v konverzaci v angličtině. Úsměvné bylo vnímat přízvuky v angličtině z různých koutů Evropy. Malta je nádherná země se spoustou zajímavých míst a vřelými usměvavými lidmi. Vřele doporučuji jeho návštěvu.