Jubilejní Masarykova
základní škola a mateřská škola

Třinec, příspěvková organizace


<< zpět

L.I.F.E. na Sicílii

L.I.F.E na Sicílii

V termínu od 24. 2. do 2. 3. 2024 proběhlo další projektové setkání v rámci programu Erasmus+. Tentokrát se partička deseti žáků a dvou učitelů vypravila do Misterbianca, městečka na Sicílii poblíž Katánie. Klíčovým vodítkem celého týdne bylo heslo Living in a Fit Europe (LIFE), tedy týden plný sportu, pobytu venku a poznávání nových míst.

První den, v sobotu, žáky i učitele čekalo brzké vstávání a sraz ve 4:00 před KD Trisia. Následoval rychlý přesun mikrobusy na letiště v Krakově a let do Katánie. Pro některé to byl dokonce jejich první let, ale všichni jej zvládli na jedničku. V Katánii si žáky vyzvedli jejich noví kamarádi a společně s nimi se vypravili do svých nových domovů, kde čekala typická jižanská pohostinnost a první poznávání nové rodiny a prostředí. Večer si užili žáci společně s rodinou i učiteli večerní procházku a večeři v Katánii.

Neděle byla v režii rodin. Vzhledem k počasí, které bylo deštivé a studené, se mnozí vypravili na nákupy, jiní si užili společně strávený čas v nové rodině. Později odpoledne se většina podívala k moři do Katánie, žáci si dali místní skvělou zmrzlinu a skvělé jídlo a poznali další kout tohoto krásného města včetně malého lunaparku a typických katánských ulic.

V pondělí se žáci společně s jejich sicilskými kamarády vypravili poprvé do místní školy. Tam je čekalo krásné uvítání s pěveckým i tanečním vystoupením, česká, italská a evropská hymna, krátké představení školy. Neminulo je ale ani jejich představení. Pak je čekala týmová městská hra, kde poznali největší zajímavosti Misterbianca. V půlce hry žáci navštívili i místní radnici, seznámili se se starostkou a krásnou prezentací představili naši školu. Odpoledne je čekala přednáška expertky na zdravou stravu a první blok tzv. Erasmus clubu, kde se podíleli na tvorbě loga projektu, prezentací a psaní blogu. Večer si užili bowling a skvělou večeři.

Úterý patřilo historii a výletu do Syrakus. Všechny čekala dokonalá procházka plná historických zajímavostí v Neapolis Archeologial Park, návštěva minizoo a plantáže papyrusu. V odpolední části dne se vydali do Ortigie, která je nedílnou součástí každé návštěvy Syrakus. Po návratu do Misterbianca následoval program v rodinách, někteří odpočítali, jiní se vydali do ulic Misterbianca a společně si zahráli tradiční fotbal na náměstí Mazzini.

Etna se zlobila. Tak by se dal nazvat středeční den. Autobusem se žáci se svými kamarády a učiteli vypravili k Etně do oblasti poblíž Crateri Silvestri, kde se podle původního plánu měli procházet. To bohužel vzhledem k počasí nevyšlo, takže je čekal zážitek ve formě nekonečné mlhy a poznávání geologických zajímavostí týkající se Etny v muzeu, která je celé hoře věnovaná. I přesto si ale všichni den užili a zažili sílu Etny na vlastní kůži.

Čtvrtek začali žáci v tradičních vyučovacích hodinách. Po první hodině se s učiteli přemístili na hřiště, kde se seznámili s expertem na rugby. Hned se pustili do tréninku základních dovedností, bez kterých se žádná hra rugby neobejde. Toho se ani kluci ani holky nezalekli, vzduchem létala jedna přihrávka za druhou, za chvilku tak byli připraveni na vlastní hru. Ta spočítala ve zjednodušené nekontaktní variantě pro žáky známé jako flag fotbal. Ve škole se pak všichni věnovali svým úkolům v rámci Erasmus clubu, než si je vyzvedly rodiny, se kterými strávili zbývající část dne.

Páteční den se nesl v duchu dodělání závěrečných prací, prezentací a loučení. Žáci začali svůj školní den přípravami na prezentace o Erasmu a prožitém týdnu ve třídách napříč školou a natáčením podcastu. Nechyběl ani závěrečný kvíz a zhodnocení. V odpolední části navštívili školu rodiče žáků ze sicilských rodin a představitelé vedení města a školy. Všichni si užili společně strávený čas, zhodnotili a uzavřeli celý týden a vše zakončili společným obědovým brunchem. Následoval přesun zpět k rodinám a přípravy na večerní závěrečný večírek připravený rodiči.

Sobota už byla věnována poslednímu balení a přípravě na odlet. Ten proběhl bez problému a velice rychle. Žáci přistáli v Krakově po půl druhé odpoledne, po rychlém přejezdu do Třince už tak nezbyla ani minutka úžasného týdne, kteří mohli žáci a jejich učitelé zažít díky projektu Erasmus+, pohostinnosti sicilské partnerské školy Istituto Comprensivo Aristide Gabelli di Misterbianco a spousty práce a nadšení nejen učitelů ale i žáků, jejich nových kamarádů a rodin na Sicílii.