Jubilejní Masarykova
základní škola a mateřská škola

Třinec, příspěvková organizace


<< zpět

Kypr

Kypr 

Ve dnech 3.3. - 10. 3. 2024 se 10 žáků naší školy v doprovodu dvou učitelů zúčastnilo výměnného pobytu v projektu Erasmus+ na ostrově Kypr. Navštívili jsme naše kamarády, kteří u nás strávili týden již v listopadu. 

V neděli 3.3. jsme mikrobusy zamířili směr letiště Krakov, odkud jsme letěli směr Larnaka, Kypr. Pro některé z účastníků cesty to byl první let, první zážitek z létání. Všichni jej zvládli a bezpečně přistáli ve 20:00 hodin na Kypru. Tam nás již čekal odvoz do hlavního města Nikósie. U Gymnasia Stavrou proběhlo srdečné přivítání. Poté všichni zamířili do svých dočasných nových domovů společně se svými hostiteli. 

V pondělí ráno v 7:30 žáci nastoupili do vyučování spolu se svými kyperskými kamarády. Po dvou vyučovacích hodinách se celá skupina setkala v učebně, kde proběhla prezentace o historii a zajímavostech ostrova. Poslechli jsme si také několik místních písní. Potom následovala společná hodina výtvarné výchovy. Pak byla skupina rozdělena do několika smíšených týmů, které v areálu školy plnily úkoly ověřující znalosti o Kypru, které předtím zazněly v prezentaci. Školní den uběhl rychle a děti se spolu se svými hostiteli vydali domů. Odpoledne je čekal různorodý program, například návštěva fotbalového utkání či zábavní centrum. 

V úterý žáci zahájili den dvěma vyučovacími hodinami, v 9:00 hodin pak naše skupina vyrazila na výlet do letoviska Limassol. Nejdříve jsme navštívili archeologické vykopávky v Kurionu, které jsou zapsány na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Bylo to velmi zajímavé, obzvláště restaurované mozaiky, či amfiteátr. Potom jsme se přesunuli do přístavu, který je velmi krásný. Promenáda kolem moře je lemována palmami, staré město s klikatými uličkami bylo také velmi zajímavé. Večer jsme se vrátili zpět ke škole, kde si žáky vyzvedli jejich kamarádi. 

Ve středu ráno opět den začal dvěma vyučovacími hodinami a následoval výlet do letoviska Agia Napa. Tuto návštěvu jsme zahájili v zajímavém parku soch a kaktusů. Odtud byl velmi krásný výhled na moře. Následoval přesun do muzea Thalasa, což znamená moře. Zde jsme si prohlédli repliky plavidel, modely lodí a předmětů, které složily při lodním obchodu. Další expozice pak představila modely a sbírky mořských živočichů. Slunečné počasí nám umožnilo navštívit jednu z nejkrásnějších pláží na Kypru Nisi. Všichni jsme v moři alespoň smočili nohy, odvážnější z nás si i zaplavali. Po koupání jsme se přesunuli do centra letoviska, které vzhledem k ještě zimnímu období bylo víceméně prázdné, bez turistů. Sezóna zde začíná v dubnu. Večer po návratu do Nikósie následoval program s rodinami. 

Ve čtvrtek jsme strávili celý den ve škole. Tento den byl svátkem masa. Je to poslední čtvrtek před půstem, který předchází oslavě Velikonoc. Všichni do školy přišli s ozdobami a veselými klobouky či brýlemi a parukami. Po čtyřech vyučovacích hodinách následoval společný oběd. Každý dostal ochutnávku typického kyperského jídla - souvlaki. Potom následovaly soutěže v přetahování lanem, i naše skupina to vyzkoušela. Odpoledne děti strávily se svými hostiteli. 

V pátek jsme se vydali na vycházku centrem hlavního města Kypru Nikósie. Staré město má své kouzlo, ale také zajímavou historii, a také hranici uprostřed města, která odděluje Kyperskou republiku a tureckou část Kypru. Ta byla násilně oddělena v roce 1974. Celé město jsme si prohlédli z vyhlídkové věže. Následovala procházka centrem města, pak návrat ke škole a odpolední program v rodinách.  

V sobotu nás čekal výlet do přístavu Larnaka. Ráno jsme se sešli na zastávce meziměstského autobusu a společně jsme se přesunuli do přístavu. Prohlédli jsme si zajímavé město. Došli jsme až k solnému jezeru, na kterém přezimují plameňáci. Potom jsme navštívili pláž Makenzy, která je velmi blízko letiště a lze tak na ní pozorovat přistávající letadla. Tentokrát jsme se koupali skoro všichni. Pobyt v přístavu jsme zakončili obědem, drobnými nákupy a cesta zpět do Nikósie nám uběhla velmi rychle. Večer pak čekal některé program v centru města, jiní jej strávili s hostiteli v zábavním centru. 

Slunečná neděle byla ve znamení balení, posledních nákupů a procházek, loučení a přesunu na letiště. Pestrý týden utekl jako voda a nás opět čekal let, tentokrát zpět do Krakova. Bezpečně jsme přistáli kolem půlnoci a doma jsme byli ve dvě hodiny ráno. Přivezli jsme si domů mnoho zážitků, nové zkušenosti, nová přátelství.