Jubilejní Masarykova
základní škola a mateřská škola

Třinec, příspěvková organizace


<< zpět

Španělsko

Ve dnech 11. 3. - 15. 3. 2024 proběhl další výměnný pobyt v rámci programu Erasmus+. Čtyři žáci a dva učitelé navštívili tentokrát Španělsko.

V sobotu 9. 3. 2024 jsme krátce před půlnocí vyrazili z Třince mikrobusem na letiště do Vídně. V Neděli ráno v 6:15 jsme odletěli směr Madrid. Pro některé žáky to byl první let, avšak lehká nervozita brzy odezněla a již v 9:30 jsme bezpečně přistáli na letišti Adolfa Suaréze asi 20 km od centra Madridu. Z letiště jsme pak autobusem linkou č. 824 vyrazili do cílové destinace, do města Alcalá de Henares. Po přihlášení jsme si odložili cestovní kufry na hotel a navštívili historické jádro tohoto krásného města. V 16:00 jsme se pak na hotel přivítali s našimi hostiteli a žáci se vydali ke svým novým dočasným rodinám.

V pondělí ráno jsme se všichni sešli v 9:00 na škole Ceip Antonio Machado a začal náš první den různorodých aktivit. Prvně jsme absolvovali prohlídku školy, atmosféra byla velmi přátelská, každá třída měla pro nás připravené malé překvapení v podobě vyrobeného dárku nebo krátkého vystoupení. Po přestávce jsme si zahráli kvíz s aplikací Kahoot a později se žáci zúčastnili hodiny programování. Po obědě jsme se s rodinou vydali do tematicky zábavného parku, ve kterém se repliky známých evropských památek, např. Eiffelova věž, Braniborská brána, Fontána di Trevi či originální fragmenty Berlínské zdi.

V úterý jsme šli do centra Alcalý de Henares a pod vedením průvodkyně jsme navštívili nejvýznamnější historické památky tohoto města, které se nachází na seznamu UNESCO. Viděli jsme známou tamní univerzitou založenou kardinálem Cisnerosem již roku 1499, rodný dům spisovatele Miguela de Cervantese, autora díla Don Quijote de la Mancha, či nádhernou zdejší gotickou katedrálu. Na zpáteční cestě ke škole jsme se zastavili v místním muzeu, pak následoval oběd ve škole a po něm si žáci vyzvedli jejich kamarádi.

Ve středu jsme vyrazili autobusem do Toledy, města ležícího v Kastilii, středním Španělsku, 70km jihozápadně od Madridu. Kdysi královské město vybudované na skalním útesu, obehnané hradbami a protkané křivolakými uličkami, se tyčí nad řekou Tajo, již přes dva tisíce let. Zde jsme navštívili krásnou bránu Puerta del Sol, vojenské muzeum a krásné náměstí. Viděli jsme tady také křesťanské kostely a katedrály, židovské synagogy a arabské mešity. Všechny tyto stavby se mísily v různých architektonických stylech. Po obědě jsme měli hodinový rozchod, žáci si mohli dopřát chvíli času pro sebe a poté jsme za teplého a slunečného odpoledne odjeli zpět k našim přátelům do Alcalý.

Ve čtvrtek jsme celý den strávili v Madridu. Sympatický průvodce nás během dvou hodin seznámil s historií a všemi zajímavostmi hlavního města. Žáci spatřili královský palác, oficiální rezidence královské šlechty, krásnou neoklasickou katedrálu Panny Marie Almunedské nebo centrální náměstí Madridu Plaza Mayor. Viděli jsme také španělskou restauraci Sobrino de Botin, což je oficiálně nejstarší restaurace na světě.

Její historie se datuje zpět k roku 1725 a díky tomu si také zasloužila zápis do Guinessovy knihy rekordů. Za zmínku určitě také stojí vyhlášený podnik Chocolateria San Gines. Tato čokolaterie byla postavena v roce 1894 av současné době je stále jednou z nejvyhledávanějších v celém Madridu. Po prohlídce následoval společný oběd. Potom jsme měli opět chvíli volna na drobné nákupy a následně všichni zamířili zpátky k náměstí Puerta del Sol. Tam jsme nasedli na metro, pak přestoupili na vlak a vrátili se zpět ke škole. Odpoledne děti trávily se svými rodinami.

V Pátek jsme zůstali celý den ve škole. Během prvního vyučování si pro nás učitelé připravili ukázku typických hodin španělských tanců a hry na kytaru. Později se žáci ve skupinkách věnovali pohybovým a vědomostním aktivitám venku před školou. Poté následoval oběd ve škole a poslední odpolední program v rodinách.

V sobotu ráno jsme v 7:30 vyrazili auty na letiště a pak letěli do Prahy. Dvouhodinového čekání v Praze na vlak jsme využili k návštěvě Václavského náměstí, kde proběhly poslední drobné nákupy a procházky. Krátce po 21:00 jsme šťastně dorazili do Třince, všichni plní nových zážitků a zkušeností, být lehce znavení.