Jubilejní Masarykova
základní škola a mateřská škola

Třinec, příspěvková organizace


<< zpět

Návštěva ze Sicílie v rámci programu Erasmus+

Návštěva ze Sicílie v rámci programu Erasmus+

Duben byl v naší škole velice živý a veselý. Nedílnou součástí byla i návštěva našich přátel ze Sicílie, kde jsme strávili v únoru krásný týden my. Sicilští žáci a učitelé k nám přiletěli v neděli 14. dubna a strávili tady týden nabitý novými zkušenostmi a zážitky. Jejich odlet 21. dubna dokonce poznamenaly sněhové vločky a počasí podobné spíše únoru.

Z partnerské školy v sicilském Misterbiancu k nám přiletělo 10 žáků a 3 učitelky. Hned po jejich příletu a příjezdu k nám se žáci společně se svými hostitelskými rodinami vypravili domů na první seznámení s Českou republikou. I krátký společný čas v neděli ale žáci hned využili. Všichni se pak sešli na stadionu, kluci si zahráli fotbal, holky volejbal, po kterém se setkali v restauraci na první večeři s celými rodinami.

V pondělí jsme se setkali ve škole, kde všechny čekalo krásné přivítání v tělocvičně s hudebním vystoupením, přivítání vedením a prohlídkou školy. Pak už jsme se pustili do společných aktivit ve formě štafetových piškvorek, Hula Hoop Challenge nebo stavby soch. Následující turnaj v přehazované dopadl skvěle, žáci si společně zasportovali a nasmáli se. Poobědová selfie soutěž s názvem Erasmus selfie contest dopadla na jedničku, žáci hravě zvládli i foto hlavou dolů. Aby toho sportu a aktivit na začátek nebylo málo, rodiny se rozhodly vzít žáky ještě na společný bowling.

Úterý patřilo výšlapu na Javorový. Zima a sychravé počasí ale nikoho nezaskočila a po úspěšném přesunu autobusem do Tyry všichni zdárně vyšplhali až nahoru. Na vrcholu tak naši sicilští kolegové zažili ten nejkrásnější pohled na naše město a výhled do širokého okolí. Odpoledne se žáci vypravili ven, k večeru se svými sicilskými kamarády fandili našim Ocelářům.

Náročná středa začala už před šestou ráno na vlakovém nádraží Třinec centrum. Cesta vlakem do Prahy byla veselá, utekla nám rychle, a tak jsme se mohli vypravit poznávat naši stověžatou královnu. Žáci ve skupinkách úspěšně rozšifrovali naše cíle, mohli se tak vypravit na Václavské náměstí, Staroměstské náměstí a ke Karlovu mostu. Pak už jsme se společně pomalu přesunuli do okolí Pražského hradu a s obdivem si užili krásy Katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Všichni žáci i učitelé dokonce zažili i střídání hradních stráží, což byl zvlášť pro naši italskou část zážitek, který nikdy nezažili a neviděli. Sice pomalu ale zvládli jsme dokonce i pěknou procházku k Petřínské rozhledně a užili si tak jeden z nejkrásnějších výhledů na Prahu. Kolem Národního divadla jsme se vrátili zpět do centra, kde si žáci i italští učitelé mohli do sytosti užít nákupů a pořádně nasát místní atmosféru. Den to byl náročný, ale krásný. Rozloučili jsme se v Třinci po desáté hodině večer.

Ve čtvrtek se mohli žáci trochu dospat, sešli jsme se v devět hodin ve škole a procházkou Třincem jsme se dopravili do Galerie města Třince v prostorách Knihovny Třinec. Děti čekal

poutavý výtvarný workshop na aktuální výstavu ilustrátorů Davida Dolenského a Manuela Marsola s názvem Oko do světa. Žáci si prohlédli výstavu, společně o ní diskutovali, pracovali s pracovními listy, a na závěr dokonce tvořili své planetky, jež zůstanou součástí výstavy. Po skončení jsme se přesunuli zpět do školy, kde nás čekal oběd a drobné pohoštění s předáním certifikátů. Rodiny pak všechny žáky společně vzaly na exkurzi do Marlenky, která byla pro všechny skvělým zážitkem.

Pátek byl ve znamení tradičního výletu do Ostravy. Žáci se vyřádili v trampolínové aréně, pustili se do dalších nákupů a navštívili Malý svět techniky U6 v areálu Dolních Vítkovic. Večer v režii rodin si užil každý po svém, jedni sportovali, druzí se rozhodli pro sushi večer.

Sobota pak patřila venkovním aktivitám v rodinách. Odpoledne a večer se sešli všichni žáci se svými rodinami na společné rozlučce, nechyběl fotbal, stolní tenis, sledování hokeje, hodování a užívání si posledních společných chvil.

V neděli jsme se ráno sešli u kulturního domu Trisia při loučení. To bylo plné sněhových vloček a slz. Nějakou dobu to trvalo, žáci toho spolu zažili opravdu hodně a navázali přátelství, která snad potrvají co nejdéle i na dálku. Děkujeme všem, kteří se jakkoliv podíleli na přípravě tohoto náročného, ale skvělého týdne, naši žáci a učitelé si to náramně užili stejně jako ti z partnerské školy Istituto Comprensivo Aristide Gabelli di Misterbianco.