Jubilejní Masarykova
základní škola a mateřská škola

Třinec, příspěvková organizace


<< zpět

Španělé v Třinci

Španělé v Třinci

Ve dnech 8. 4 až 12. 4. 2024 se konalo druhé projektové setkání v rámci programu Erasmus+, tentokrát přijeli naši kamarádi ze Španělska k nám do Třince. Pro skupinku dvou učitelů a tří dětí byl připraven týden plný aktivit a výletů.

V pondělí jsme přivítali naše hosty ze Španělska v Praze. Pro skupinku byla připravena poznávací hra, tzv. „šifrovačka“. Žáci pomocí mapy, různých hádanek a nápověd prozkoumávali nejkrásnější místa hlavního města. Prvně jsme navštívili Václavské náměstí, poté jsme vyrazili ke Staroměstskému náměstí. Poznávačka pokračovala procházkou přes Karlův most a byla zakončena nádherným výhledem z Pražského hradu. Cestou zpět k nádraží jsme se společně naobědvali a pak měli žáci čas na drobné nákupy. Do Třince jsme dorazili krátce po 21:00. Rodiny se přivítaly s žáky ze Španělska a poté všichni vyrazili do svých domovů.

V úterý navštívili žáci i učitelé z Alcalý de Henares naši školu. Na 9:00 bylo pro ně připraveno slavnostní přivítání v tělocvičně s proslovem paní ředitelky a doprovodným vystoupením Ptáčat. Po prohlídce školy žáci tvořili plakát Erasmus +. Na plakát přidávali informace o svých koníčcích, o tom, co je ve škole baví nebo co by jednou chtěli dělat. Pak následovala společná hodina pohybových aktivit, kde si zasoutěžili a zahráli společně různé hry. Po společném obědě ve škole si rodiny vyzvedly děti a měli pro ně přichystaný svůj program.

Na středu byl připraven pro španělskou skupinku výlet na horskou chatu Girovou. Ráno v 8:30 všichni vyrazili vlakem do Mostů u Jablunkova a pak kolem sjezdovky na vrchol Girové. Počasí nám příliš nepřálo, a proto jsme se rozhodli plánovaný výšlap ukončit na horské chatě Studeničné. Pak jsme se šli všichni najíst pod sjezdovku do hotelu Grůň. Po obědě následovaly jízdy na bobové dráze a návrat do Třince.

Ve čtvrtek byl naplánovaný výlet do Ostravy. Nejprve všechny čekalo adrenalinové skákání v Jump aréně, poté návštěva Velkého technického muzea a pak už jen oběd a nakupování v obchodním centru Karolina.

V pátek ráno jsme se všichni rozloučili se skupinkou před hotelem Steelhouse. Španělé pak pokračovali po vlastní ose prohlídkou polského města Krakov a později večer odletěli zpět domů.