Jubilejní Masarykova
základní škola a mateřská škola

Třinec, příspěvková organizace


<< zpět

Kapplův dvůr Třanovice

exkurze 9. A

Kapplův dvůr Třanovice – exkurze 9. A

V pátek 17. května 2024 žáci 9. A měli příležitost navštívit Kapplův dvůr v Třanovicích, kde se zúčastnili exkurze zaměřené na téma odpadů. Tento vzdělávací program umožnil žákům nahlédnout do procesů, které se skrývají za správou a zpracováním odpadů, a lépe porozumět důležitosti správného nakládání s odpady pro životní prostředí.

Prvním zastavením na trase byla čistírna odpadních vod. Žáci se zde seznámili s tím, jak se odpadní vody z domácností a průmyslu čistí, než jsou vypuštěny zpět do přírody. Průvodce jim podrobně vysvětlil jednotlivé fáze čištění, od mechanického přes biologické až po chemické čištění. Žáci si mohli prohlédnout nádrže s čistícími procesy a dozvěděli se o technologiích, které jsou používány k odstranění nečistot a škodlivých látek z vody.

 

Další zastávkou byl sběrný dvůr, kde se třída dozvěděla o třídění a recyklaci odpadů. Žáci viděli, jak se různé druhy odpadu, jako je papír, plast, sklo a kov, třídí a připravují k dalšímu zpracování. Byla jim vysvětlena důležitost recyklace a možnosti snížení množství odpadu, který končí na skládkách.

Poslední částí exkurze byla návštěva kotelny na spalování štěpky. Zde se žáci dozvěděli o procesu, jakým se dřevní odpad přeměňuje na energii. Průvodce jim ukázal kotle, ve kterých se štěpka spaluje, a vysvětlil, jak se vyrobená energie využívá k vytápění a výrobě elektřiny. Tato část exkurze ukázala žákům, jak lze odpady efektivně využít a přispět tak k udržitelnému rozvoji.

Exkurze byla pro žáky velmi přínosná a obohacující. Měli možnost vidět na vlastní oči, jaké procesy probíhají při zpracování odpadů a jaké technologie se k tomu využívají. Získané poznatky jim pomohou lépe chápat význam správného nakládání s odpady a motivují je k tomu, aby se sami aktivně podíleli na ochraně životního prostředí.