Jubilejní Masarykova
základní škola a mateřská škola

Třinec, příspěvková organizace


<< zpět

Vídeň

Dne 27.září 2019 se uskutečnil zájezd žáků sedmých, osmých a devátých tříd do Vídně. Plni očekávání jsme vyrazili brzy ráno ještě před pátou hodinou. První krátká zastávka nás čekala těsně před přechodem státní hranice v Mikulově. Občerstveni jsme se nemohli dočkat další cesty.

Okouzlila nás prohlídka zámku Schoenbrunn – letního sídla císařovny Marie Terezie. Překrásné byly sály i soukromé pokoje císaře Františka Josefa I. a císařovny Sissi. Pak nás čekala procházka zámeckou zahradou a návštěva Gloriette – stavby, kde se dnes nachází kavárna a odkud je krásný výhled na zámek i celou Vídeň.

V poledne jsme se pak přesunuli do centra Vídně, kde jsme navštívili chrám svatého Štěpána – gotickou stavbu, která nám připomněla podobné chrámy u nás, například chrám svatého Víta v Praze. Krátký rozchod si každý užil podle svého, ať už nákupy suvenýrů nebo různého občerstvení. Naše procházka Vídní pokračovala kolem zámku Hofburg – zimního sídla Habsburků až k Přírodovědeckému muzeu. Zde jsme měli dvě hodiny času na prohlídku 39 sálů.  Skvostem sbírky je 29 500 let stará a pouhých jedenáct centimetrů vysoká „Willendorfská Venuše", objevená v roce 1908 v dolnorakouském Wachau. Za vidění jistě stála i největší a nejstarší sbírka meteoritů na světě vystavená v sále meteoritů. Mnohé zaujaly i archeologické nálezy, kostry dinosaurů a bezpočet vycpaných exponátů již vyhynulých nebo extrémně ohrožených zvířecích druhů.

Potom už nás čekal návrat domů, kam jsme dorazili přesně dle programu ve 23:00.